Barbunyanın Faydaları

27 Aralık 2015 Pazar

Barbunyanın Faydaları

Barbunyanın faydaları, barbunya, esmer  bir fasulye çeşididir. Tam bir vitamin deposudur.  İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan barbunya, içerisinde bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, karbonhidrat cilt ve hücrelerimiz için çok faydalı olan E vitamini, ayrıca A,C ve K9 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bol miktarda lif içermektedir. Protein açısından çok zengindir. Barbunya, kuru ise en az bir gün önceden ıslatılmalı ve o su döküldükten sonra yıkanıp, 10 dakika haşlanıp suyu süzüldükten sonra pişirilmelidir. Bu işlem barbunyada kalan tarımsal atıkların atılmasını sağlayacaktır. Barbunyanın faydalarını artırmak için pişirme yöntemleri büyük önem taşır. Yaz aylarında toplanan barbunyalar derin dondurucuda saklanarak, ıslatmadan pişirilebilir. Taze barbunya hazırlar iken de 10 dakika pişirdikten sonra ilk suyunu dökmek sağlık açısından son derece önemlidir. Barbunya pişirilirken limon veya limon suyu katılmamalıdır. Servis den hemen önce katılması sağlık ve lezzet bakımından daha iyi olacaktır.Barbunyanın Faydaları

Barbunyanın sağlığımız açısından bazı faydaları şunlardır:
  • Vücudumuzun fiziksel ve zihinsel yorgunluğunu alarak, zindelik verir.
  • Barbunya bol posalı olduğundan, bağırsak kanserine karşı önleyici etkisi vardır.
  • Yıpranan hücreleri yenileyerek, yaşlanmayı geciktirir.
  • Böbrek hastalığını önler. Böbrek kum ve taşlarını dökmekte yardımcıdır.
  • Şeker hastalarına kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmediği için, uzun süre tok tutmak amaçlı tavsiye edilir. Ayrıca hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde oldukça önemli bir etkisi vardır.
  • Bol maydanozlu bir salata ile tüketildiğinde demir emilimini hızlandırdığı için kansızlığa fayda sağlar.
  • Barbunyada bulunan, izoflavonlar kanserli hücrelerin oluşmasını ve büyümesini önler. 
  • İçerisinde bol miktarda bulunan E vitamini pürüzsüz bir cilt için birebirdir.
  • Barbunyada  bulunan çinko cilt lekelerini giderir ve oluşmasını önler.
  • Çocuklarda kemik gelişimini desteklemek, büyüklerde ise kemik erimesini engellemek için etkilidir.
  • Zehirlenmelerden sonra tüketilirse iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sinirleri gevşeterek kalp çarpıntısına iyi gelir. Kalp krizi geçirme riskini azaltır.
  • Romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir.